Naamvarianten van Meer

Verspreiding Van Meer over Nederland

Verspreiding Van Meer


Verspreiding Van Meer over België

Verspreiding Van Meer in België

(Onderzoek verricht door Ad van Meer).
In mijn opzoekingen in de archieven en andere genealogische bronnen kom ik de hieronder opgesomde namen in meer of mindere mate tegen. 

De volgende naamvariaties in rood zijn populair: 

 
van Mer de Meeren de Meire Vermer
De Mera (latijn) van de Meeren van der Meire Vermeer
van Mere van der Meeren van der Meiren Vermere
van Meren van der Meere van de Meiren Vermeere
van Meer van der Meer van de Meir Vermeren
de Meer van de Meer van der Meir Vermeeren
van Meere van der Mersch van Mair Vermeire
de Meere van Meir van der Mair Vermeiren
van Meeren de Meir van Maijr Vermeirs
Meeren  van Meire van Meijr Vermeers
      Vermerres

Er zullen wel meer variaties zijn maar dat is dan buiten mijn weten. 
De Meer komt voor in de adellijke familie uit Valkenburg.
Van Meir en Vermeiren (de ei-vorm) komt voornamelijk uit België. 
Waar de naam vandaan komt weet ik niet. In de 14e eeuw komt de naam al voor in Breda. De bastaarden van Jan de Bok uit Boxmeer worden allen Van Meer genoemd vooral in de 14e 15e en 16e eeuw.
Connecties met het Limburgse plaatsje Mheer zijn er niet en met het Belgische Meer voor zover ik weet ook niet, op één uitzondering na en dat is de Oosterhoutse familie Van Meer Stamboom 3 (Adriaan Renierse afkomstig uit Meer)
Voor de naam Vermeiren zou ook een verklaring zijn en wel deze, in Loenhout België zouden vreemdelingen van ver de naam hebben gekregen.
“Zij komen van Verre Meiren” van daar de afleiding Vermeiren.
Stamboom 4 gedraagt zich erg grillig. Adriaan Vermeeren gaat naar Loenhout en word Vermeiren. Zijn achterachterkleinzoon Franciscus gaat naar Etten en de naam wordt Vermeir, terwijl zijn nakomelingen zowel Van Meir als Van Meer gaan heten met als sporadisch enkele van bovengenoemde namen.

 Ad van Meer, redacteur Kroniek
 

Uitleg genealogische begrippen:

Stamreeks: van één ouder uitgaan in de rechte mannelijke lijn, dus van vader op zoon. Per generatie wordt slechts één voorouder genoemd en niet alle nakomelingen. Als het u voornamelijk om de herkomst van de familienaam gaat, is dit een interessante vorm.

Genealogie: veel stamboomonderzoekers kiezen voor deze vorm. Onderzoek waarin de lijn van alle mannelijke nakomelingen van één voorouder worden vervolgd. Dit kan een uitgebreid onderzoek worden als er grote gezinnen voorkwamen in de familie.

Kwartierstaat: Dit is een overzicht van alle voorouders, zowel mannelijke als vrouwelijke lijn. Per generatie verdubbelt het aantal voorouders: het begint bij twee ouders, dan vier grootouders, acht overgrootouders, zestien betovergrootouders en zo verder. Hoe verder u teruggaat, hoe meer de stamboom uitwaaiert. Het systeem werkt heel eenvoudig. U begint met nummer 1, uzelf bijvoorbeeld, vader is 2, moeder is 3, grootvader van vaderskant 4 en grootmoeder 5, grootouders van moederskant 6 en 7 en zo verder.

Parenteel: geeft een volledige beschrijving van alle nazaten van een man of vrouw of gezin. Het is een getailleerde onderzoeksvorm waarbij van mannen en vrouwen alle zoons én dochters worden getraceerd.
 

Startpagina: thuis